Odciąganie i przechowywanie mleka matki – co trzeba o tym wiedzieć?

Karmienie piersią to najlepszy sposób żywienia noworodków i niemowląt. Kiedy ten proces przebiega w prawidłowy sposób i nie występują żadne szczególne okoliczności, nie trzeba odciągać pokarmu. Czasami jednak jest to konieczne! Kiedy warto odciągać pokarm? Na czym polega metoda 7-5-3? Jak przechowywać mleko matki?

Odciąganie mleka – po co się to robi?

Pokarm z piersi odciąga się tylko w wyjątkowych sytuacjach np. kiedy laktacja jest osłabiona, maluszek ma problemy ze ssaniem, pojawił się zastój mleka, a piersi są obrzęknięte albo kiedy mama nie może bezpośrednio nakarmić dziecka i musi się tym zająć tata lub inna bliska osoba. Odciąganie można przeprowadzić ręcznie albo za pomocą laktatora. W zależności od wybranego modelu można zdecydować się na ręczny laktator albo zasilany elektrycznie.

Każda mama karmiąca piersią może spotkać się z sytuacją, kiedy odciąganie pokarmu będzie konieczne. Dlatego warto znać kilka najważniejszych zasad postępowania w takiej sytuacji. Przede wszystkim należy zachować odpowiednią higienę – ręce i laktator zawsze powinny być czyste! Rozpoczynając odciąganie pokarmu najlepiej nie dotykać wewnętrznych powierzchni laktatora, które będą stykać się z piersią. To pozwoli zachować większą higienę. Jeśli odciągnięty pokarm został w jakiś sposób zanieczyszczony (np. coś do niego wpadło) – nie nadaje się do podania dziecku.

Metoda na odciąganie pokarmu 7-5-3 – na czym polega?

Mamy, które chciałyby odciągnąć jak największą ilość pokarmu w jak najkrótszym czasie, powinny zainteresować się schematem Chele Marmet z Instytutu Laktacji w Kalifornii, czyli metodą 7-5-3. Ten sposób sprawdzi się również u kobiet, które chciałyby wesprzeć swoją laktację, bo mają zbyt mało pokarmu. Odciąganie pokarmu według schematu 7-5-3 zakłada odciąganie mleka ręcznie lub laktatorem przez określony czas. Ta metoda ma na celu pobudzenie laktacji i maksymalne zwiększenie produkcji pokarmu.

Żeby zastosować się do tej metody, należy regularnie odciągać mleko raz z jednej piersi, a raz z drugiej trzymając się ustalonego schematu. Najpierw przez 7 minut należy odciągać mleko z pierwszej piersi, a potem przez 7 minut z drugiej. W kolejnym kroku wracamy do pierwszej piersi i teraz odciąganie trwa 5 minut. Po tym czasie należy znów przejść do drugiej piersi i odciągać z niej mleko 5 minut. Ostatnim etapem jest podobny cykl co poprzednio, tyle że teraz odciąganie trwa po 3 minuty na każdą pierś. Korzystając z laktatora, który działa wydajniej niż nasza ręka, można ten schemat nieco skrócić, czyli przeprowadzić pierwsze odciąganie z obu piersi przez 5 minut na każdą pierś, potem przez 3 minuty na każdą pierś i przez 2 minuty na każdą pierś. Metoda Chele Marmet zajmuje 30 minut lub 20 minut w swojej skróconej wersji. Podczas używania podwójnego laktatora całość zajmie 15 minut.

Aby ten schemat był skuteczny, należy go przeprowadzać przez co najmniej 7 kolejnych dni, a każdy taki cykl powinien zostać powtórzony ok. 8 razy w ciągu dnia (w tym chociaż raz w nocy). Zaczynając odciąganie pokarmu, należy być przed karmieniem i nie ma tu znaczenia, od której piersi się zacznie. Nie ma sensu przedłużać sesji, jeśli laktacja jest słaba. Jeśli jednak mleka jest dużo można wydłużyć cały proces aż do ostatniej kropli mleka. W tym sposobie liczy się przede wszystkim regularność.

Jak przechowywać mleko matki?

Świeże mleko z piersi można przechowywać w temperaturze pokojowej (19-25 stopni Celsjusza) do 4 godzin, aby nie straciło swoich wartości odżywczych i można je było bezpiecznie podać dziecku. Pokarm można trzymać również w lodówce, ale maksymalnie przez 96 godzin od odciągnięcia. Najlepsza temperatura w lodówce do przechowywania mleka matki to ok. 4 stopnie Celsjusza.

Warto pamiętać, że wkładając pokarm do lodówki, powinniśmy unikać półek znajdujących się na drzwiach. W tym miejscu lodówki temperatura nie jest stała, bo podczas otwierania to właśnie tam dostaje się najwięcej ciepłego powietrza z zewnątrz. Trzymajmy odciągnięte mleko mamy przy tylnej ścianie w głównej części lodówki.

Czy mleko mamy można zamrozić? Jak radzić sobie z podgrzewaniem pokarmu i jaka temperatura będzie najlepsza? Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule: Przechowywanie mleka matki – jak to zrobić prawidłowo?

Przeczytaj także: Karmienie piersią – mleko mamy najlepsze dla dziecka

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij