catering bez glutenu

Top 5 powodów dlaczego dieta gluten free cieszy się tak dużą popularnością?

Dieta gluten free cieszy się dużą popularnością. Niewątpliwie wiele osób się na nią decyduje. Rzeczywiście w niektórych przypadkach jej stosowanie jest niezbędne. Ale czas dowiedzieć się na ten temat więcej. Poznajcie więc aż 5 powodów, dlaczego jest tak popularna. Jednak nim je przedstawimy, czas dowiedzieć się więcej na jej temat.

Catering bez glutenu – czy to dobry wybór dla każdego?

Dużą popularnością rzeczywiście cieszy się catering bez glutenu. Jednak tak naprawdę dieta typu gluten free nie jest polecana dla każdego. Jest ona przeznaczona dla osób cierpiących na celiakię. Jest to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym. W tym przypadku jedzenie produktów bez glutenu jest niezbędne dla zachowania zdrowia. U wielu osób po zjedzeniu produktu, który zawiera gluten pojawia się ból brzucha, biegunka, niestrawność, ale może dojść też do wystąpienia uczulenia. Dodatkowo trzeba wiedzieć, że występuje kilka rodzajów celiakii i np. celiakia układu nerwowego może wywoływać inne objawy, wśród których najczęściej występuje migrena, ale też napadowe bóle głowy, drżenie rąk i nóg oraz zaburzenia równowagi czy okresowe zaburzenia słuchu. Warto też wiedzieć, że taką dietą powinny stosować osoby mające alergię na gluten. Wybierając catering bez glutenu chorzy na celiakię bądź alergicy mają pewność, że nie popełnią błędu i nie zjedzą produktu z glutenem. Jednocześnie nie muszą obawiać się niedoborów. Czas przejść do powodów, dlaczego dieta jest tak popularna także wśród osób niezmagających się z chorobami trzewnymi.

Powód 1: dieta gluten free jest popularna

Wiele celebrytów stosuje dietę gluten free i wręcz ją reklamuje. A, jako że sporo osób szczególnie w młodym wieku ulega presji, to bez zastanowienia wybiera właśnie dietę gluten free. Oczywiście chyba nie trzeba przekonywać, że takie podejście jest błędne, gdyż zwyczajnie bardzo łatwo można doprowadzić organizm do niedoborów. Otóż u osób zdrowych gluten w diecie jest niezbędny. Wynika to z faktu, że rezygnując z produktów zawierających gluten trzeba naprawdę wiele się natrudzić, by właściwie zbilansować dietę. Wtedy jedynym słusznym rozwiązaniem jest catering dietetyczny i choć nie jest on bardzo drogi, to dla młodych osób jednak cena wydaje się wysoka i poza ich zasięgiem.

Powód 2: na diecie bez glutenu można schudnąć

Choć nie ma żadnych medycznych potwierdzeń, że na diecie eliminacyjnej można schudnąć, to nadal wiele osób uważa, że dieta bez glutenowa pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów i cieszyć się smukłą sylwetką. Rzecz jasna tak nie jest. Fakt, że niektóre osoby chudną wynika raczej z faktu, że ich dieta jest uboga i wiele produktów zwyczajnie wyeliminowali. Ale cóż od tego tylko krok do niedoborów, które rzecz jasna mogą okazać się bardzo niebezpieczne dla organizmu.

Powód 3: leczenie „dr Google”

Wiele osób niestety diagnozuje się wpisując objawy w wyszukiwarkę Google. Można wręcz powiedzieć, że istnieje zjawisko leczenia się przez „dr Google”. Rzecz jasna takie podejście jest nieodpowiedzialne. Ale niektórzy, zamiast iść do lekarza, korzystają z Internetu. I właśnie na podstawie Internetu diagnozują sobie nietolerancję glutenu. A tak nie może być. Otóż, aby potwierdzić czy wykluczyć trzeba wykonać szereg badań i w żadnym przypadku nie wystarczy tylko wyeliminować glutenu. Niestrawność po posiłku może być spowodowana choćby zespołem jelita drażliwego czy nerwicą. Możliwości jest wiele, zatem nie można stwierdzić, że jest to celiakia i wyeliminować przez to gluten. Zawsze należy udać się do lekarza, który dokona diagnozy.

 

Powód 4: na płaski brzuch

Dieta gluten free cieszy się popularnością także z powodu tego, że w teorii nie wzdyma, a to oznacza, że można utrzymać płaski brzuch. Oczywiście to znowu nie jest udowodnione, ale jak wiadomo fake newsy reklamowane przez celebrytów aż zanadto są traktowane jako informacje pewne.

 

Powód 5 dieta gluten free dodaje energii

Kolejnym powodem, dlaczego dieta gluten free jest tak często wybierana jest ten, iż według niektórych dodaje energii. Ponadto osoby ćwiczące mogą szybciej rozwinąć masę mięśniową. Jeżeli zastanawiacie się, czy jest to hit, czy mit, to oczywiście jest to kolejny mit.

 

Dieta gluten free może być stosowana tylko w uzasadnionych przypadkach i o tym musicie pamiętać.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij