Latem chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje. Należą do nich między innymi koktajle z owoców, które doskonale spełniają swoją rolę zwłaszcza po schłodzeniu w lodówce. Oto cztery sprawdzone przepisy!

Jak przyrządzać koktajle z owoców z jogurtem naturalnym?

Latem bardzo chętnie sięgamy po koktajle z owoców. Przepisy najczęściej uwzględniają dodatek jogurtu naturalnego, który jest bardzo ważnym składnikiem, jeśli koktajl ma posiadać odpowiednią konsystencję. Warto postawić na lekkie jogurty bez dodatku cukru i tłuszczu, jednocześnie cechujące się gęstą konsystencją. W sklepach dostępny jest między innymi Bakoma jogurt Naturalny Gęsty, który doskonale spełnia te kryteria, a jednocześnie korzystnie wpływa na nasz organizm ze względu na zawartość kultur bakterii LA5 i BB12, wspierających proces trawienia i tworzących prawidłową florę bakteryjną jelit.

  1. Koktajle z owoców leśnych, czyli polskie smaki

Latem natura hojnie obdarowuje nas owocami. Warto sięgnąć między innymi po lokalne produkty, czyli owoce leśne. Koktajl z jagód, malin, jeżyn, porzeczek, borówek czy żurawiny to wspaniały wybór i niesamowite doznania smakowe. Jego przyrządzenie jest naprawdę proste, zajmuje zaledwie kilka minut. Odpowiednie proporcje pysznych owoców leśnych z kremowym jogurtem naturalnym wynoszą 1 do 1. Składniki wystarczy umieścić w blenderze, opcjonalnie wraz z łyżką miodu. Latem koktajl można podawać w wersji schłodzonej wcześniej w lodówce. Jeśli koktajl zamierzamy podać gościom, warto przystroić go kleksem jogurtu, odrobiną owoców i listkiem mięty, dzięki czemu wspaniale będzie prezentował się na stole.

  1. Koktajl z egzotycznych owoców

Nie każdy z nas może sobie co roku pozwolić na wakacje w tropikach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przypomnieć sobie o egzotycznych smakach i zapachach, przygotowując tropikalne koktajle z owoców. W tym przepisie również posłużymy się oczywiście jogurtem naturalnym gęstym, który zmiksujemy wraz z ulubionymi tropikalnymi owocami. Klasycznym składnikiem takiego koktajlu będzie banan, który zapewnia słodycz i gęstą konsystencję, a prócz niego warto sięgnąć także po mango w proporcjach 1-1 w stosunku do banana. Aby nieco urozmaicić smak koktajlu, warto dodać nieco ananasa. Fani cytrusów mogą dołożyć do napoju także pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty.

  1. Koktajl kokosowo-pomarańczowy

Skoro już jesteśmy przy pomarańczach, mogą one być składnikiem wielu kompozycji tworzących koktajle owocowe. Z pewnością jedną z ciekawszych stanowi koktajl kokosowo-pomarańczowy. Tym razem jogurt naturalny o gęstej konsystencji zmiksujemy z sokiem pomarańczowym w proporcjach 150 ml jogurtu na 100 ml soku. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać kawałki pomarańczy – tylko wówczas nie obejdzie się bez wsparcia blendera. Drugim ważnym składnikiem nadającym koktajlom egzotycznego smaku będą wiórki kokosowe. Na 150 ml jogurtu wystarczy jedna łyżka. Koktajl można także wzbogacić aromatem waniliowym i miodem do smaku.

  1. Owocowo-warzywny koktajl z ogórkiem

Coraz większą popularnością cieszą się koktajle owocowe z dodatkiem warzyw. Latem warto skorzystać między innymi z soczystego ogórka, którego delikatny smak dobrze komponuje się z cytrusami. Pragnąc stworzyć gładką konsystencję, możemy postawić na sok pomarańczowy i sok z cytryny, jednak doskonale sprawdzą się także zmiksowane kawałki owoców, które zblendujemy wraz z jogurtem i kawałkami ogórka. Chcąc osiągnąć naprawdę wykwintny smak, możemy także postawić na listki świeżej mięty, które sprawią, że jak przystało na letni napój, koktajl owocowy stanie się naprawdę orzeźwiający – zwłaszcza jeśli podamy go po schłodzeniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ