Surowy, gotowany, polany masłem z bułką tartą… Tak wyobrażamy sobie dania z kalafiora. Jednak można go przygotować także na mnóstwo innych sposobów! Sprawdź nasze inspiracje na najlepsze potrawy z kalafiora, które urozmaicą każdy obiad

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy idealnie trafia w gust miłośników ostrzejszych smaków. Dzięki aromatycznym przyprawom i bulionowi warzywnemu nabierze zdecydowanego charakteru. Aby przygotować danie, w pierwszej kolejności musimy podzielić kalafiora na różyczki, odsączyć i przepłukać ciecierzycę z puszki oraz doprawić wszystko posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Składniki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Aby kalafior i ciecierzyca się nie przypaliły, warto je parę razy przemieszać. W tym samym czasie dużego ziemniaka gotujemy w bulionie warzywnym. Następnie dodajemy dokładnie połowę blachy upieczonych warzyw i gotujemy je w wywarze przez ok. 2 minuty. Potem wystarczy już tylko zblendować zupę na gładki krem, a na wierzch położyć pozostałą część kalafiora i ciecierzycy. Zupa nabierze charakteru, jeżeli udekorujemy ją odrobiną ostrej czerwonej papryki.

Kalafior w panierce

Kalafior doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i gotowany lub pieczony w piekarniku. My proponujemy smażonego kalafiora w panierce, który z powodzeniem zastąpi nam tradycyjne kotlety. Najpierw należy pokroić kalafiora w średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy kalafior jest już gotowy, ponieważ nie powinien być zbyt miękki. Po ostudzeniu kalafiora trzeba zanurzyć różyczki w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Gotowy kalafior znakomicie smakuje w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Sałatka kalafiorowa z papryką i selerem

Potrawy z kalafiora bez wątpienia potrafią być bardzo oryginalne. Kolejna z naszych propozycji to sałatka kalafiorowa z papryką i selerem. Zapewniamy, że to połączenie stanie się ulubieńcem całej rodziny! Kalafior należy podzielić na różyczki i wrzucić do osolonego wrzątku na około 2-3 minuty, następnie przelać zimną wodą i ostudzić. Łodygę selera naciowego obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a paprykę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy. Jeszcze lepszy smak dania uzyskamy, przyprawiając je solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Znakomitym uzupełnieniem sałatki będzie Majonez Delikatny WINIARY.

Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Odpowiednio przyrządzone kradną serca nawet najbardziej zagorzałych fanów mięsnych potraw. Jak przyrządzić kotlety z kalafiora? Przepis jest, wbrew pozorom, bardzo prosty. Najpierw należy namoczyć bułkę pszenną w mleku, a gdy zmięknie – odcisnąć. Następnie kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy miękką bułkę, kalafiora, surowe jajka, posiekaną cebulę ze szczypiorkiem, czosnek i bułkę tartą. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie formujemy małe kotleciki. Przed położeniem ich na patelni należy obtoczyć je jeszcze w jajku i bułce tartej. Dopiero potem smażymy, tak jak tradycyjne kotlety, na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ