Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Ser koryciński – przepis na domową produkcję

Ser koryciński – przepis na domową produkcję

Nie słabnie moda na ekologiczną i tradycyjną żywność. Coraz więcej osób nie tylko kupuje ją chętnie na targach i u lokalnych rolników, ale też i samemu robi. Nie tylko starsze gospodynie domowe robią przetwory, pieką chleby, a nawet produkują sery regionalne. Niektóre na własny użytek, ale powstają także małe manufaktury.

Ser koryciński swojski – przysmak z Podlasia

Ten rodzaj sera podpuszczkowego jest najsłynniejszym produktem regionalnym Podlasia. Pyszny dojrzewający ser o sprężystej fakturze i charakterystycznym kształcie, a jaki tradycyjnie jest formowany. Powstaje on bardzo prosto – sekretem jest świeże, niepasteryzowane mleko oraz precyzja, potrzebna np. aby zapewnić idealną temperaturę. Obecnie sery leżakują nieco krócej niż pierwsze, można też jeść je zaraz po przygotowaniu – jednakże z czasem zmienia on swój smak, co jest naturalnie dla serów dojrzewających. Prawdziwy ser koryciński swojski jest wpisany na listę produktów tradycyjnych i produkuje się go tylko w jednej gminie.

Dlaczego warto zrobić własny ser koryciński?

Przede wszystkim dlatego, aby przekonać się, jak jest to proste. Trochę cierpliwości, dokładność, no i składniki – to wszystko, czego potrzeba. Robiąc własny ser, możemy dodać do niego dowolne dodatki. Najczęściej używa się różnych ziół, czarnuszki, można także dodać suszone pomidory, drobne kawałki papryki czy oliwki – co tylko uznamy, że pasuję. Wiedząc już, jak się robi sery z Korycina, możemy eksperymentować do woli.

Czego potrzebujesz, by zrobić samodzielnie przysmak jak ser z Korycina?

Przede wszystkim zaopatrzyć się trzeba w duży garnek – gdyż nawet domowa produkcja najlepsza jest, kiedy użyjesz około 5-10 litrów mleka. Potrzebny będzie także dobry termometr, sitko lub specjalna forma i bawełniana ściereczka. Jeżeli chodzi o składniki, to najlepiej byłoby zaopatrzyć się w mleko prosto od gospodarza. Jeżeli nie masz takiej możliwości – w sklepie wybieraj świeże, niepasteryzowane. Potrzebujesz także podpuszczki, czyli enzymu ścinającego zawarte w mleku białka – kupisz ją w specjalistycznych sklepach, w internecie i w niektórych sklepach spożywczych. Kolejny niezbędny składnik to solanka, czyli woda z solą. Jeżeli mleko masz ze sklepu, nie zaszkodzi dodać kefiru lub jogurtu naturalnego z kulturami bakterii.

SPRAWDŹ:  Jak zaplanować czas małemu dziecku, by świetnie się bawiło i nie nudziło? Tylko sprawdzone i bezpieczne sposoby

Ser koryciński – przepis

Potrzebne są:

  • 5 litrów mleka
  • podpuszczka – według ilości podanej na opakowaniu
  • opcjonalnie kefir lub jogurt
  • solanka – około 200 g soli na litr wody
  • opcjonalnie przyprawy i dodatki

Przygotowanie:

Mleko zagrzewamy powoli do temperatury około 37 stopni. Nie może być ona wyższa niż 38 stopni, wtedy ser się nie uda. Dodajemy podpuszczkę i jogurt, mieszamy przez minutę, zdejmujemy z ognia. Na powierzchni utworzy się tzw. skrzep, czyli ścięte mleko. Po pół godzinie dzielimy go na małe kawałki (około 1 cm), czekamy następne 30 minut, po czym oddzielamy kawałki od serwatki. Przekładamy je do wyłożonej tkaniną formy, odciekając serwatkę – ser powinien skrzepnąć w całość. Zostawiamy go tak na około dobę, przewracając na drugą stronę co kilka godzin. Następnie przekładamy do solanki. Mniejszy kawałek sera może w niej leżeć tylko 12-24 godziny, im większy – tym dłużej. Po odcieknięciu po tym czasie przez kolejne kilka godzin nasz własny ser koryciński będzie gotowy. Dalej będzie on naturalnie dojrzewał – dlatego ważne jest, by nie był w lodówce szczelnie przykryty.

Sery regionalne – bogate dziedzictwo

Dawniej regionalne sery kojarzyć się mogły większości ludzi tylko z oscypkami. Tymczasem tradycji jest wiele – czasem znanych i o dużym zasięgu, czasem czysto lokalnych, po sąsiedzku. Są to różnego rodzaju sery podpuszczkowe, nie tylko z krowiego mleka, oraz twarogi, jak też znakomite sery wędzone. Na szczęście wracają one do łask, dzięki czemu możemy cieszyć się zdrowymi, naturalnymi i ciekawymi w smaku wyrobami. Wiedząc już, że jego przygotowanie to tak naprawdę nic trudnego, jeśli ma się dość miejsca i trochę cierpliwości, nie musisz pytać gdzie kupić ser koryciński – możesz mieć go pod ręką w każdej chwili.

SPRAWDŹ:  Czym na tle innych serów wyróżnia się ser koryciński
Ewa Filipiak

Ewa Filipiak

Specjalistka ds. mody z doświadczeniem w stylizacji i projektowaniu. Analizuje światowe trendy, adaptując je do polskich realiów. Pasjonatka zrównoważonej mody i ekologicznych rozwiązań w branży odzieżowej.

Artykuły: 328

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *