Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Potrawy z kalafiora, których nie znałaś

Potrawy z kalafiora, których nie znałaś

Surowy, gotowany, polany masłem z bułką tartą… Tak wyobrażamy sobie dania z kalafiora. Jednak można go przygotować także na mnóstwo innych sposobów! Sprawdź nasze inspiracje na najlepsze potrawy z kalafiora, które urozmaicą każdy obiad

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy idealnie trafia w gust miłośników ostrzejszych smaków. Dzięki aromatycznym przyprawom i bulionowi warzywnemu nabierze zdecydowanego charakteru. Aby przygotować danie, w pierwszej kolejności musimy podzielić kalafiora na różyczki, odsączyć i przepłukać ciecierzycę z puszki oraz doprawić wszystko posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Składniki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Aby kalafior i ciecierzyca się nie przypaliły, warto je parę razy przemieszać. W tym samym czasie dużego ziemniaka gotujemy w bulionie warzywnym. Następnie dodajemy dokładnie połowę blachy upieczonych warzyw i gotujemy je w wywarze przez ok. 2 minuty. Potem wystarczy już tylko zblendować zupę na gładki krem, a na wierzch położyć pozostałą część kalafiora i ciecierzycy. Zupa nabierze charakteru, jeżeli udekorujemy ją odrobiną ostrej czerwonej papryki.

Kalafior w panierce

Kalafior doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i gotowany lub pieczony w piekarniku. My proponujemy smażonego kalafiora w panierce, który z powodzeniem zastąpi nam tradycyjne kotlety. Najpierw należy pokroić kalafiora w średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy kalafior jest już gotowy, ponieważ nie powinien być zbyt miękki. Po ostudzeniu kalafiora trzeba zanurzyć różyczki w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Gotowy kalafior znakomicie smakuje w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Sałatka kalafiorowa z papryką i selerem

Potrawy z kalafiora bez wątpienia potrafią być bardzo oryginalne. Kolejna z naszych propozycji to sałatka kalafiorowa z papryką i selerem. Zapewniamy, że to połączenie stanie się ulubieńcem całej rodziny! Kalafior należy podzielić na różyczki i wrzucić do osolonego wrzątku na około 2-3 minuty, następnie przelać zimną wodą i ostudzić. Łodygę selera naciowego obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a paprykę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy. Jeszcze lepszy smak dania uzyskamy, przyprawiając je solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Znakomitym uzupełnieniem sałatki będzie Majonez Delikatny WINIARY.

SPRAWDŹ:  Organizacja kuchni, czyli jak wybrać meble idealne

Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Odpowiednio przyrządzone kradną serca nawet najbardziej zagorzałych fanów mięsnych potraw. Jak przyrządzić kotlety z kalafiora? Przepis jest, wbrew pozorom, bardzo prosty. Najpierw należy namoczyć bułkę pszenną w mleku, a gdy zmięknie – odcisnąć. Następnie kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy miękką bułkę, kalafiora, surowe jajka, posiekaną cebulę ze szczypiorkiem, czosnek i bułkę tartą. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie formujemy małe kotleciki. Przed położeniem ich na patelni należy obtoczyć je jeszcze w jajku i bułce tartej. Dopiero potem smażymy, tak jak tradycyjne kotlety, na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Ewa Filipiak

Ewa Filipiak

Specjalistka ds. mody z doświadczeniem w stylizacji i projektowaniu. Analizuje światowe trendy, adaptując je do polskich realiów. Pasjonatka zrównoważonej mody i ekologicznych rozwiązań w branży odzieżowej.

Artykuły: 328

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *