Mówiąc o serach, bardzo często w myślach mamy Francję, Szwajcarię, czy Holandię. Nie bez powodu, ponieważ to właśnie tam produkcja sera jest najbardziej rozwinięta i popularność serów z tamtych stron jest bardzo duża, że bardzo ciężko znaleźć w europie konkurencję dla takich produktów.

Oczywiście rzadko się wspomina, że tego typu produkcja serów jest również istotna w Polsce. Polacy to prawdziwi serowarzy, którzy potrafią przygotować ser najwyższej jakości. Warto także zauważyć, że mimo wszystko sery to także produkty lokalne, które są w stanie przynieść renomę, zwłaszcza jeśli jest to wieloletnia receptura, która od lat pojawia się na naszych stołach. Oczywiście mowa o serze korycińskim, który pod tym względem jest bardzo ważnym produktem, który na tle innych serów zdecydowanie się wyróżnia.

Czym jest ser koryciński

Jeśli mówimy o takim produkcie jak ser koryciński mamy na myśli produkt w całości swojski. Jest to nic innego jak ser dojrzewający wyrabiany z mleka niepasteryzowanego. Mleko jako produkt nie jest poddawane obróbce termicznej a dodatek w postaci podpuszki i soli kuchennej nadaje serowi charakterystycznego smaku. Sam ser jest kształtem podobny do spłaszczonej kuli o średnicy nie większej niż 30 centymetrów.

Ser koryciński jest stosunkowo duży, ale jego wielkość zależy od masy serowej, która znajduje się w cedzaku. Przy odpowiednich warunkach ser jest w stanie ważyć nawet do 5 kilogramów. Na wielkość sera przekłada się również jego okres dojrzewania. Ponieważ mamy do czynienia z serem niepasteryzowanym to musimy wiedzieć, że czas jego dojrzewania jest dłuższy, ale przede wszystkim zyskuje on w ten sposób na smaku.

Ser koryciński ma bardzo charakterystyczny wygląd zewnętrzny, ponieważ widoczne są delikatne karbowania bezpośrednio na powierzchni produktu. Jest to efekt oddziaływania cedzaków, które pozwalają odsączyć masę w procesie produkcji.

Dobra jakość sera

Odpowiednio przygotowany wyrób powinien być wilgotny oraz dość elastyczny. Na serze powinny znajdować się również małe oczka ułożone w charakterystyczny sposób obok siebie. Wspomniane oczka muszą różnić się swoim kształtem i wielkością. Tylko w taki sposób uzyskujemy pewność, że mamy do czynienia z serem korycińskim. W zależności od sposobu przygotowywania ser dojrzewa od 2 do 4 dni.

Posiada on charakterystyczną barwę białą i wyróżnia się między innymi swoją miękkością, bardzo łatwo można go pokroić, dzięki czemu, idealnie nadaje się do kanapek na śniadanie. Pomimo lekkiego posmaku kwaskowatości ser koryciński naprawdę dobrze smakuje. W niektórych przypadkach ser może leżakować nawet do 14 dni. W takim wypadku widoczne są na pierwszy rzut oka zmiany w kolorze sera.

Barwa staje się nieco bardziej żółtawa, przez co nie jest on już tak elastyczny a jego struktura, staje się twardsza. Zmiany zachodzą także w wyglądzie oczek, które są większe. Zmienia się także smak z typowo maślanego na bardziej pikantny. W praktyce tego typu sery mogą leżakować nawet do kilku miesięcy, co sprawia, że powierzchnia sera utwardza się, co jest zauważalne.

Okoliczny producent sera, aby zmienić nieco smak swojskiego sera, decydują się także na dodanie różnych przypraw. Niektórzy sięgają nawet po kminek czy suszone grzyby, przez co ser koryciński otrzymuje bardzo charakterystyczny smak.

Gdzie możemy kupić taki ser

Ser koryciński gdzie kupić to jedno z pytań, które sobie zadajemy. W wypadku sera korycińskiego możemy go zakupić jedynie na Podlasiu. Tylko tam znajdziemy tradycyjny i oryginalny wyrób pozbawiony dodatków chemicznych i innych konserwantów. Warto więc wybrać się na Podlasie i odwiedzić lokalnych sprzedawców sera, ponieważ nigdzie indziej nie uświadczymy tak dobrej jakości, jak w miejscu, gdzie ser koryciński, jest produkowany, od wielu lat.

Obecnie produkcja sera odbywa się tylko w trzech gminach w województwie podlaskim, powiecie sokołowskim. Aby skosztować ser, musimy udać się do Korycina, Suchowola lub Janowa nigdzie indziej nie znajdziemy tej oryginalnej receptury. Warto, ponieważ ser ten naprawdę wart jest swojej renomy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ